Digitale hulp voor docenten bij inzet applicaties voor Zadkine
Didi – Digitale Didactiek
Om beter inzicht te krijgen in de beschikbare applicaties is binnen Zadkine het initiatief genomen voor DiDi. Een website die docenten ondersteuning biedt bij het gebruik van leertechnologie om het onderwijs te versterken. Mede aangewakkerd door de corona-crisis is bij docenten binnen de Rotterdamse scholen Zadkine, Techniek College Rotterdam (TCR) en VAVO Rijnmond College (VRC) een steeds grotere behoefte ontstaan aan meer handvaten op het gebied van digitale didactiek.
Daarop hebben de diensten Informatiemanagement (IM) en Onderwijs & Kwaliteit (O&K) van Zadkine de handen ineen geslagen met DiDi (digitaledidactiek.org) als resultaat. Een website voor alle docenten van Zadkine, TCR en VRC met daarop werkvormen die docenten in al hun onderwijs (zowel fysiek, blended als online) in kunnen zetten. DiDi is, in samenwerking met Mixit uit Rotterdam, ontwikkeld op basis van WebCit, het framework van Involvit op basis van Umbraco CMS.


Applicaties ter versterking van een werkvorm
DiDi kiest als startpunt didactische thema’s zoals voorkennis activeren, instructie geven, opdrachten verwerken en feedback. Als je op een thema klikt, dan krijg je een korte omschrijving te zien plus enkele werkvormen.
Als je voor een werkvorm kiest, dan krijg je informatie over hoe je deze werkvorm kunt inzetten, bijvoorbeeld aan de hand van een stappenplan.
Tenslotte beveelt DiDi applicaties voor deze werkvormen aan. Het gaat daarbij om applicaties die door Zadkine worden ondersteund en veilig worden geacht. De informatie over de applicaties staat op het intranet van Zadkine en is niet door externen te lezen. Ook kent DiDi een community via een interne Teams-omgeving waar docenten vragen kunnen stellen, best practices kunnen delen en met elkaar in gesprek kunnen gaan.
Gefaseerde doorontwikkeling
DiDi is op 28 januari gelanceerd op de portalen van de drie organisaties. DiDi is zich in de daaropvolgende periode blijven ontwikkelen: er zijn in de afgelopen maanden veel nieuwe features uitgerold evenals uitbreiding van het aanbod aan werkvormen en applicaties.
Zo zijn er in maart weer 11 nieuwe werkvormen aan de website toegevoegd. En in april/mei worden weer een aantal verbeteringen gelanceerd. Dan worden de werkvormen nóg beter gevonden met een filter en zoekbalk. Ook kan er dan bij elke werkvorm gekozen worden of je deze fysiek, blended of online wil inzetten en krijg je daarbij passende uitleg.
